Volan na Facebook-u Uredništvo Oglaševanje
 

Svež paket novincev

Predpremierne ilustracije – julij

Avtor prispevka: Iztok Krajnc
Ljubitelji avtomobilov se že počasi pripravljamo na odprtje sveže izdaje pariškega avtomobilskega salona, kjer bo kup novih in osveženih avtomobilov. Predpremierne ilustracije tokrat predstavljajo predogled novosti.
Svež paket novincev
Foto: Automedia
17. 7. 2018 ob 10:00
Komentarjev: 0

Audi Q3

Znotraj skupine Volkswagen se je pojavilo kar nekaj novih od tal bolj oddaljenih modelov, zato se pri Audiju pospešeno trudijo, da čim prej dodelajo svoj novi Q3, ki bo prejel drugačen izgled znotraj in zunaj, na svežih vohunskih fotografijah pa že lahko vidite, kako bo izgledal. Aktualni model v drobovju sicer skriva nekatere komponente, ki so jih razvili za 5. generacijo volkswagna golf, novi pa bo k sreči preklopil na platformo MQB, na osnovi katere sta narejena tudi škoda kodiaq in audi TT. Nova platforma ima mnogo prednosti, saj bo avtomobil že v osnovi lažji, ponujal pa bo več prostora in tudi alternativne pogonske sklope.

Novi Q3 bo malenkost večji od predhodnika, saj bo daljši za 60 in širši za 50 milimetrov, prav za toliko pa se bo povečalo tudi medosje. Posledično bo več prostora za potnike zadaj, več prostora bo tudi v prtljažniku. Oblikovno bo novi Q3 podoben drugi generaciji modela Q5, kar pomeni manj revolucije zunaj, v vsakem primeru pa na obraz prideta LED žarometa. Gotovo bo več novosti znotraj, kjer bo nasičeno armaturno ploščo zamenjala bolj ergonomska po vzoru večjega Q5. Seveda ob doplačilu ne bodo manjkali niti digitalni merilniki, zaradi horizontalne usmeritve armaturne plošče pa bo notranjost vizualno še večja.

Platforma MQB omogoča več pogonskih sklopov v drobovju novega Q3, ki bo po vsej verjetnosti na voljo tudi v priključno-hibridni različici. Seveda ne takoj ob splovitvi nove generacije, ampak približno leto dni po tem, pogonski sklop pa bo sestavljen iz 1,4-litrskega turbobencinskega in elektromotorja. Govorice namigujejo tudi na popolnoma električno različico, ki bo narejena po vzoru volkswagna e-golf, podpirala pa bo tudi hitro polnjenje. Po drugi strani pa v ponudbi ne bo manjkal niti brutalni RS Q3, ki bo v drobovju skrival 2,5-litrski turbobencinski petvaljnik, ki ni samo lažji, ker je narejen iz aluminija, pač pa ponuja kar 294 kW (400 KM) moči. Moč se bo preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika DSG prenašala na vsa kolesa, za vsakodnevno rabo pa bodo na voljo tudi štirivaljni bencinski in dizelski agregati s prostornino 1,5 in 2,0 litra. Novi Q3 se bo pokazal jeseni v Parizu.

BMW i4

Električnima i3 in i8 se bo kmalu pridružil i4, ki ga je napovedal koncept i vision dynamics, slednji pa je po napovedih s polno baterijo že lahko prevozil do 600 kilometrov. Prav tako bo i4 prvi električni BMW, ki bo na voljo v zadostnih količinah, saj ga nameravajo masovno proizvajati, nove ilustracije pa prikazujejo, kako bi lahko izgledal. Večina oblike in linij je povzetih po prej omenjenem konceptu, vendar izgleda bliže proizvodnemu modelu. Spremenjen je namreč obraz, z drugačno in predvsem bolj prepoznavno ledvičko, prav tako so drugačne sprednje luči. Vse ostalo je precej podobno konceptu, torej je streha še vedno precej nizka, prav tako so majhne steklene površine. Na i4 bomo po vsej verjetnosti morali počakati še do leta 2020, ko bi naj s polno baterijo prevozil že do 700 kilometrov, zato bo precej bolj uporaben za tiste, ki pri dometu 250 kilometrov že dobijo potno čelo.

BMW X2 cabrio

Velike načrte imajo Bavarci tudi za svoj novi X2, saj ne bo na voljo samo kot sprednje ali vsekolesno gnan model, pač pa tudi v nabriti različici M in sodeč po zadnjih govoricah tudi kot kabriolet. Seveda je avtomobil na fotografiji narisan na računalniku, vendar nam daje lep vpogled v mogočo novo različico, ki je seveda podobna klasičnem X2. Nekaj razlik sicer je, saj so luči spredaj bolj elegantne, prav tako je drugače oblikovan odbijač. Že januarja so splet preplavile govorice, da bo X2 cabrio neposreden odgovor na range rover evoque cabrio, vendar se bomo zaenkrat morali zadovoljiti z različico s trdo streho, ki pri nas stane najmanj 34.700 evrov.

Honda S2000

Križancem se lahko zahvalimo, da so Japonci prižgali rdečo luč za proizvodnjo naslednika legendarnega modela honda S2000. Kljub temu smo prejeli ilustracijo avtomobila, ki prikazuje, kako bi lahko izgledal S2000, če bi se pri Hondi naposled le odločili zanj. Gre pravzaprav za mešanico med tradicionalno obliko roadsterja in modernimi oblikovnimi linijami, ki smo jih videli na zadnjih novih avtomobilih z logotipom Honda. Še posebej zanimive so luči spreda, v obliki črke C in zelo ostri dovodi zraka. V popolnem svetu bi imel novi S2000 2,0-litrski prisilno polnjen motor z močjo do 220 kW (300 KM) in poleg samodejnega še šeststopenjski ročni menjalnik, gotovo pa bi se odločili tudi za električno in hibridno različico. Nobene na žalost ne bo, se pa lahko veselimo električnega urban EV.

Mercedes-benz CLA

Naj vas silhueta ne zavede. Avtomobil na fotografijah bi mogoče lahko zamenjali z limuzinsko različico druge generacije razreda A, vendar v nobenem primeru ne gre za enak avtomobil. Prototip druge generacije modela CLA ima nižjo in bolj zaobljeno streho, daljši zadnji previs in posledično tudi večji prtljažnik. Drugačna sta odbijača, tudi luči. Je pa ena stvar, ki je vohunske fotografije ne razkrivajo. Govorice namreč že dolgo namigujejo, da se bodo prtljažna vrata novega CLA odpirala skupaj z zadnjim steklom, česa pa s fotografij ne moremo razbrati. Še več, vse deluje tako, kot da bo CLA imel še naprej klasično limuzinsko odpiranje vrat prtljažnika. Motorni sklopi in drobovje, kot tudi izgled in občutek v notranjosti bo enak kot pri novem mercedes-benzu razreda A. Novi CLA se bo po vsej verjetnosti pokazal še pred koncem leta.

Opel adam X, mokka X, monza X

Ker so križanci zadnje čase najbolj donosni avtomobili, jih lahko dobite pri praktično vseh avtomobilskih proizvajalcih. Ker se donosa zavedajo tudi pri Oplu, so v zadnjem času svoji paleti dodali modela crossland X in grandland X. Kljub temu imajo še nekaj adutov v rokavu. V prvi vrsti lahko vidite digitalni predogled mestno naravnanega adama X, ki bi že lahko bil postavljen na PSA platformo PF1, preimenovano v platformo A, saj že služi kot osnova tudi za model C3 aircross. Po vsej verjetnosti bodo podobni tudi motorji.

Trenutni prototip mokke X je najbolj varovana skrivnost, saj o novincu zaenkrat še ne želijo govoriti. Mi smo sicer izvedeli, da bo novi mokka X na ceste postavljen leta 2019, in da ga bodo izdelovali v Oplovi tovarni v nemškem kraju Eisenach. Pri PSA se sicer še ne mislijo intenzivno ukvarjati z znamko Opel, to bi se naj zgodilo šele leta 2024, vsekakor pa se bodo vplivi Francozov videli že na novi generaciji križanca, ki bo še malenkostno zrasel, da se bo lažje podal v boj proti nissanu qashqai in tudi dacii duster. Poleg tega bo izgled popolnoma drugačen, kar nakazuje tudi nižje postavljena maska, čeprav proizvodnih luči na prototip še niso namestili.

Francoska naveza se bo bolj čutila pod pokrovom motorja, kjer bo nekaj manjših dizelskih agregatov HDi, manjkali ne bodo niti prisilno polnjeni tri- in štirivaljni bencinski stroji. Pri Oplu se sicer že nekaj časa trudijo, da bi postali znamka z najbolj naprednimi zabavnimi in varnostnimi tehnologijami, vendar na področju samodejne vožnje niso naredili večjih premikov, takisto ne Francozi. Kaj točno bo ponujal novi mokka X bomo izvedeli še letos, saj bo prihodnje leto že na cestah.

 

Največji predstavnik Oplove družine X bi moral biti monza X, vendar zaenkrat še ni znano, če so lastniki dali zeleno luč za proizvodnjo, saj zadnje govorice namigujejo, da so projekt začasno zamrznili. Kljub temu ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi tudi monza X v drobovju skrival platfomo EMP2 in ne platforme GM-ove platforme E2XX, ki med drugim podlaga novega opla insignia. Sicer je res, da so pri PSA naznanili, da bodo vsi Oplovi modeli od leta 2024 imeli njihove platforme, bi zaradi zmanjševanja stroškov še uporabili 'tujo' platformo, saj bi to posledično tudi pohitrilo razvojni proces. V vsakem primeru bomo na točne informacije morali še malo počakati, predstavniki iz Rüsselsheima pa bodo še naprej nekaj posebnega in ne samo PSA modeli z Oplovimi logotipi.

Peugeot 1008

Ker večina kupcev posega po križancih, pa tudi če gre za izjemno manjše križance, obstaja možnost, da bo tudi Peugeot kmalu predstavil od tal bolj oddaljen mini križanec z imenom 1008. Seveda zaenkrat ne obstaja še nobena potrditev, da bi Francozi res razvijali takšen avtomobil, vendar so pred časom po spletu že zaokrožile govorice, da testiranja že potekajo. Leta 2010 so sicer na pariškem avtomobilskem salonu že predstavili koncept HR1, ki bi lahko služil kot osnova za najmanjši križanec, narejen pa bi lahko bil na novi modularni in majhni platformi EMP1, ki bo baje služila kot podlaga za 20 avtomobilov. Če bo avtomobil res ugledal luč sveta pa bomo videli čez čas.

Peugeot 2008

Večji, lepši in bolj udoben 2008 bi lahko na ceste zapeljal že konec tega leta, čeprav obstaja večja verjetnost, da ga bomo videli v začetku prihodnjega. Že zdaj se 2008 izjemno dobro prodaja, saj so kljub starejši zasnovi lansko leto v Evropi prodali skoraj 180.000 primerkov. Kljub temu se Francozi zavedajo, da je potreben resne prenove, zato bodo na ceste kmalu spustili novo generacijo. Fotografija, ki sicer ni uradna, prikazuje mogočo obliko, ki je zelo atraktivna a še vedno funkcionalna, sledi pa zapovedim modelov 3008 in 5008. V drobovju bo gotovo nova platforma EMP2, poleg tega pa bo novinec še večji, zato bo v notranjosti več prostora, tudi prtljažnik bo večji.

Znotraj pričakujemo enako i-cockpit delovno postajo za voznika, torej bo pred njim majhen volan, ki bo postavljen malo nižje, da pogled na digitalne merilnike ne bo okrnjen. Na sredini armaturne plošče bo verjetno 8-palčni zaslon na dotik, ki bo služil kot osnova za upravljanje z nastavitvami in multimedijskim sistemom. Pod pokrovom motorja bodoprisilno polnjeni tri- in štirivaljniki, ki bodo ekonomično pili bencin ali dizel, obstaja tudi možnost, da bo novi 2008 enkrat po letu 2020 na voljo še v električni različici.

Toyota GT86

Nova generacija toyote GT86 bo po vsej verjetnosti na cestah leta 2020 ali 2021, in če bo izgledala tako dobro, jo želimo že prej! Po napovedih bo GT86 bistveno bolj nabrit kot aktualni model, saj bo postavljen še bliže tlom in bo bolj agresivno oblikovan. Po vsej verjetnosti bo narejen tudi na novi platformi, zaradi katere bo pod pokrovom motorja mogoče 2,4-litrski prisilno polnjen štirivaljnik, ki proizvede 194 kW (260 KM) moči in 376 Nm navora. Dodajte temu še cel kup varnostnih in asistenčnih sistemov, pa dobite zelo zabaven avtomobil, pri katerem upamo, da se bo ESP dal popolnoma izključiti.

Toyota supra

Na festivalu hitrosti v Goodwoodu so Japonci pokazali prototip novega modela supra, glavni inženir Tetsuya Tada pa je vsem informacij željnim natrosil nekaj podatkov. Dejal je, da bo avtomobil imel okoli 1.500 kilogramov, popolno razporeditev teže 50:50 in ker bo v njem prostora za dva, bo baje imel celo krajše medosje od toyote GT86, pri katerem znaša 2,57 metra. Tudi moči bo po napovedih veliko, baje da bo za to skrbel 3,0-litrski prisilno polnjen šestvaljnik, ki bo preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika na zadnji kolesi prenašal 250 kW (340 KM) moči. Supra bo imel tudi delno zaporo diferenciala, v proizvodni različici pa ga bodo pokazali zgodaj prihodnje leto, saj bodo prvi primerki iz graške tovarne Magna Steyr zapeljali šele spomladi prihodnje leto.

Volkswagen passat

Aktualni volkswagen passat je na ceste zapeljal sredi leta 2014, zato je star že več kot tri leta. V avtomobilski panogi to pomeni, da je že zrel za rahlo prevetritev, ki prihaja še letos. Model na vohunskih fotografijah je napovedal drugačen obraz in dodelan zadek, maska pa naj bi bila povzeta po modelu arteon. To seveda pomeni, da bo precej večja, da bodo večji tudi dovodi zraka, drugače oblikovana bosta še žarometa in odbijača. Več kromiranih dodatkov pričakujte zunaj, znotraj pa večji zaslon multimedijskega sistema in nekaj naprednih funkcij, ki jih passat doslej še ni premogel.

Volkswagen T-roc cabrio

Mogoče se nam vse skupaj zdi še malo nenavadno, vendar so pri Volkswagnu že potrdili, da T-roc zgoraj brez prihaja leta 2020. Čeprav verjetno ne bo šlo za razumen model, saj ga verjetno že zaradi cene ne bo veliko na cestah, pri Volkswagnu vseeno želijo tak nišni model v ponudbi, pa še nekaj kosov torte bo odgriznil range roverju evoque cabrio.

 
Komentarji
Komentarji uporabnikov
 
Ni komentarjev, dodajte jih!
NAJBOLJ BRANO
NAJBOLJ KOMENTIRANO
VOLAN NA FACEBOOKU
 
   
Danes je 13. 8. 2020
Avgust 2020
Pon Tor Sre Če Pet Sob Ned
 
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

€/L
Q Max 100

€/L
Q Max 95

€/L
Q Max diesel
renault clio 931
nissan qashqai 216
renault captur 212
peugeot 2008 158
dacia sandero 132

Podatki veljajo za junij 2020.

Letos je bilo v SLO prodanih 28.005 novih avtov.

Anketa
Kolikokrat ste od marca razkužili svoj avtomobil?
975Vsak dan enkrat 974Zakaj bi ga razkuževal? 973Samo enkrat. 972Enkrat na mesec. 971Enkrat tedensko.


Vsak petek boste prejeli sveže e-novičke Volan.

Obljubimo vam, da ne bomo smetili!

Obvestila
Zavarovalnica Triglav Manj prehitrih v Markovcih pred 3 tedni  | 
Continental & Extreme E Dirka za spremembe pred 4 tedni  | 
Suzuki Slovenija Sponzorska vozila za Judo zvezo ... pred 2 meseci  | 
Zavarovalnica Triglav Širitev delovnega časa poslovalnic pred 2 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Tri četrtine kolesarjev krši prometna ... pred 3 meseci  | 
Ford Izdelujejo maske za obraz in vizirje pred 3 meseci  | 
Zavarovalnica Triglav Bi danes še opravili vozniški izpit? pred 5 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Stanje prometne varnosti pred 6 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Nadzor nad področji prometne varnosti pred 7 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Kdo vozi nocoj? Vi ali alkohol? pred 8 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa V zimo trezno in z opremo ustrezno pred 8 meseci  | 
Regia Group Dolg zmanjšali za 100 milijonov evrov pred 9 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Vozi desno, prehitevaj levo! pred 9 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Akcija strokovnega nadzora v šolah ... pred 9 meseci  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Poostren nadzor pred 1 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Varnost na cesti ni samoumevna pred 1 leti  | 
Zavarovalnica Triglav - Turneja ... Kakšni vozniki so Dolenjci? pred 1 leti  | 
Javna agencija RS za varnost prometa Red je vedno pas pripet. Tudi poleti! pred 1 leti  | 
Citroën praznuje 100 let Razstava starodobnikov na prostem pred 1 leti  |