Če sem čisto natančen, v Spodnji Idriji. Ko boste pogledali rudnik živega srebra in čipko v muzeju, boste gotovo že lačni, zato tokrat priporočam Kendov dvorec. Do Idrije sicer pripelje kar zanimiva cesta, ki je precej prometna, vseeno pa na njej pridejo do izraza dobre vozne lastnosti. Dobro se spomnim, kako s(m)o se vsi šalili, da je z BMW-jem konec, ko je predstavil serijo 2 active tourer s sprednjim pogonom. Zdaj je tu še priključni hibrid BMW 225 xe iz serije iPerformance in pazite, pri tem lahko vozite samo v električnem načinu, torej s pogonom na zadnji kolesi, in izklopite ESP! Pozabite na divjanje z odnašanjem riti, se pa da tudi to na kakšni spolzki podlagi. No, bolj pomembno je bilo, da se je po klancu do Idrije fino polnila tudi baterija, da sem se tiho pripeljal na dvorišče dvorca, kjer bodo ravno ta teden predstavili čisto novo polnilnico za električna vozila v sklopu projekta Zelena Keltika.
Sama lokacija je res lepa, Kendov dvorec ni zastonj član zelo prestižnega združenja Relais & Chateaux. Krepko čez 600 let je že stara zgodovina dvorca, kjer so gospodarili prvi posestniki, dvomim pa, da so že takrat jedli tako dobro, kot sem sam. Franci Pivk, ki je bil že kuhar leta 2002, je poskrbel, da sem se gosposko najedel in mi za pozdrav iz kuhinje ponudil kar jed z mojim imenom – Matejevo polento – na hišni način pripravljeno polento s skuto.
V dvorcu temeljijo predvsem na tradiciji in preizkušenih starodavnih receptih, kar odlično odraža hrana. Hladna predjed je bila postrv v oljčnem olju na skuti s čebulo in zelišči z vrta, juha pa smukavc – pripravljena iz zunanjih listov zelja, ki se jih osmuka. Topla predjed je bila spet nekaj posebnega – bleki z zajčkom in žajbljem, pri čemer so bleki koščki testa, ki ostanejo pri izdelavi žlikrofov in jih gospodinje niso želele zavreči, zajček je bil pa zraven kot priboljšek. Sledil je še srnin file, drobnjakov knedl in ohrovt, da se je vse skupaj res dobro usedlo, za konec pa še Hanini skutni štruklji. Takšen meni so poimenovali po še enem članu rodbine – Matevžu, torej Matevžev meni za 50 EUR.