Škoda bi bilo, da bi šla energija v toploto, če pa se lahko nabere še za kakšen kilometer vožnje na elektriko. Lep primer je bila hitra cesta preko Rebernic, ko se je baterija BMW-ja 225xe med spustom napolnila za 10 odstotkov, kar je pomenilo dodatna 2 električna kilometra. Navdušence nad modernimi tehnologijami v avtomobilih bo to vedno veselilo, sploh pa, da se lahko baterija med postankom za kosilo spet napolni in s tem omogoča vožnjo brez emisij. V idiličnem okolju restavracije Pikol pri Novi Gorici se je BMW počutil skoraj kot ribe v jezercu ob brunarici. Nekoč je bilo tam okoli veliko malih jezerc in po njih naj bi Pikol tudi dobil ime. Mirna lokacija bo torej razvajala tudi dušo, ne samo trebuha, čeprav bo ravno slednji od tam odšel najbolj zadovoljen. Pravijo, da njihova kuhinja utripa v ritmu Mediterana, predvsem Jadrana, zato sem upravičeno pričakoval odlične morske jedi!
Družina Gašparin že dolgo skrbi za navdušene goste, ki se vozijo celo iz daljnega Milana na specialitete, in Tadej mi je že s prvo jedjo dal vedeti, da tam ni heca. Kar pred mano je pripravil Pikolov karpačo iz sveže ribe (navadno je brancin), ki je že več kot 20 let njihova stalnica, s pripravo pred gosti pa je začel oče. Verjetno ne rabim posebej poudarjati, da se meso ribe kar topi v ustih, okus pa je obogaten s kostanjevim medom, granatnim jabolkom in agrumi. Pred tem se je za pozdrav pred mano znašla zelenjavna juha z zrakom iz rdeče pese, ki je bil aromatiziran s škampi, tako da se je v želodcu ustvarila odlična podlaga za vse, kar je sledilo.
Na primer nova jed v ponudbi, ki jo imenujejo trikrat krompir in ime že jasno pove, da je sestavljena iz treh vrst krompirja - francoskega vijoličnega, pena iz topinamburja, domači pire pa je pihan v oljčnem olju. Navdušila je tudi naslednja lokalna jed - na trti dimljena sipa, popečena na žaru in sestavljena s kremo pomladnega graha, vse skupaj pa je dopolnil še suhi vipavski pršut. Za največje presenečenje je poskrbela glavna jed, ki jo imenujejo riba v črni kuhinji. Gre za pridih na staro ognjišče s šestimi črnimi elementi, pri čemer je osnova file brancina, dodatki pa so črni sezam, črna sol, sipino črnilo, rožičeva moka in črne olive. Tudi zaključek je bil nekaj posebnega tako po izgledu kot okusu, ime pa zelo enostavno - nonina potica - hubanca s sorbetom iz našija.
Seveda imajo pri Pikolu tudi odlične mesne jedi, ampak jaz absolutno priporočam morske, ki bodo navdušile vse, ki znate uživati v odlični hrani. Bogat meni je stal 58 EUR, družbo pa so mu delala še odlična hišna vina Silveri, med katerimi boste lahko poskusili tudi odlično penino.