Ko sem baterijo BMW 225xe napolnil do konca, je pisalo, da lahko realno prevozim 30 električnih kilometrov, kar je ravno prav, da se brez emisij in v tišini pripeljem do cilja. Če ne zavijem na avtocesto, jasno, nad 80 km/h se namreč vklopi bencinski motor za daljše poti, da ni strahu, da bi kje obstal. Sama baterija ima kapaciteto 7,6 kWh, od česar je uporabne 5,8 kWh, s čimer je njena življenjska doba daljša. Kljub namestitvi v zadnjem delu avtomobila uporabnost ni bistveno zmanjšana. Prtljažnik se je s 470 litrov zmanjšal na 400, zadaj se sedi malenkost višje in naslonjala klopi lahko še vedno zložite.
Zaradi subvencije do 4.500 EUR je 225xe precej privlačen avto, ker v bistvu za minimalno doplačilo dobiš še štirikolesni pogon, saj klasični bencinski agregat žene sprednji, električni zadnji kolesi, menjalnik pa je v tem primeru itak samodejni. Pospešek znaša le 6,7 sekunde do 100 in če ga vsak dan polniš, je vožnja lahko res poceni. Se splača, ker potem več denarja ostane za dobrote, ki jih boste videli tokrat. Slasten nasvet je za vse, ki želite dobro jesti v okolici Ljubljane, zato sem se pripeljal v Skaručno.
Tam že dolga leta pripravljata odlično hrano dva Slavka Žagarja. Nekoč oče, danes sin, oba pa z izredno karizmo, zaradi česar si ju gostje še kako zapomnijo. Za pravo izkušnjo si je treba vzeti veliko časa, najbolje kar ves dan, ker je jedi toliko. Slavko namenoma ne poudarja števila krožnikov, od svojega gosta potrebuje le eno informacijo - koliko časa ima. Same jedi so zelo raznolike in za vse okuse, čeprav še posebej slovijo po volovski krači a la Pulinoga in ostalih mesnih dobrotah, ki jih pripravlja v posebnih in doma izdelanih posodah v krušni peči. Baje je najboljši dan za obisk četrtek, ker so takrat mesne jedi še posebej bogate.
Do tja pa se je potrebno prebiti čez celo plejado krožnikov, za začetek na primer z odličnim govejim jezikom z oljčnim oljem in naribanim svežim sirom ... pa šparglji v kisu, skuti z zelišči in gorčičnimi semeni, liptaverjem in kmečko žolco z bučnim oljem. Od kar štirih juh (goveja, špinačna, živahna oziroma pekoča in prežganka) za začetek dobite po eno zajemalko, po želji pa s tisto, ki vam je najbolj všeč, nadaljujete, čeprav ne gre pretiravati, ker bo premalo prostora za ostalo. Na primer hrustljavo zapečeno polento v krušni peči - koruzjačo. Pa ribo za njo - postrv zlatovčico, ki je oparjena in prekajena ter postrežena s hrenom.
Po obilnem uvodu končno nastopi meso v velikem slogu, na kar vas opozori ogromna lesena deska za rezanje z velikim nožem v njej. Lahko izbirate med krušno pečjo ali žarom oziroma, še bolje, se odločite kar za oboje, da boste lahko uživali v vseh jedeh, pri čemer je goveje meso suho zorjeno vsaj dva meseca. Zraven seveda dobite še pražen krompir, hren s sadjem in zeleno solato z bučnim oljem. Ko mislite, da ste iz hudega ven, pa se pred vami znajdejo še štruklji, meni so najprej postregli skutne z olivami, oljčnim oljem in medom ter naribanim svežim hrenom, za konec pa še klasične s hišno zabelo. Takšno razvajanje stane v Skaručni 50 EUR oziroma 60, če se odločite za kompletno ponudbo mesa. 15 lokacij, ki smo jih predstavili v tej sezoni, je za čisto vse okuse in na vseh koncih Slovenije. Kar težko je verjeti, da imamo v mali državi toliko dobrih restavracij.