Mene skoraj vedno premami stara črnokalska. Avtocestni viadukt je seveda naš ponos in tudi sam ga obožujem, ker se mi načeloma vedno mudi, ampak tokrat sem se mu po službeni dolžnosti izognil, da se prepričam, če hibrid res ne zagotavlja užitkov med vožnjo. Pravi navdušenci se namreč zmrdujemo nad njimi, ker nam jemljejo užitek. Se strinjam, če je užitek ropotanje in neumorno navijanje motorja, po drugi strani pa sta za veliko novodobnih voznikov užitek tudi mir in tišina med vožnjo. Torej sem se tokrat postavil v drugo vlogo in lexus NX kot hibrid zagotavlja ravno to, čeprav ima še gumb sport, da je pogonski sklop malo bolj odziven.
Veste, kaj pomeni NX? Nimble Crossover, torej v dobesednem prevodu okreten križanec. Gre za 4,63 metra dolgo zadevo, ki je okretna po ameriških standardih, pri nas gre pa za zelo atraktivno oblikovan križanec, ob katerem nihče ne pogleda stran. Portorož je bil lep dokaz, ko so sprehajalci preizkušali, koliko se obrne njihov vrat, ker NX pač ni pogost avtomobil na naših cestah.
Janko Franetič in Tomaž Bevčič
Tam je lahko tudi iskanje parkirnega mesta precej neugodna stvar, ko se začne oglašati želodec, ampak tokratni cilj - restavracija Rizibizi - ga ima. Tomaž Bevčič, ki tam skrbi za svoje zahtevne goste, je z veseljem prikimal, da je to ena od njihovih prednosti. Ostale so seveda slastne in večinoma ribje jedi, ki se jih uči pripravljati na vseh mogočih koncih sveta, v kratkem odide na Zanzibar, da tudi tamkajšnjim gostom predstavi istrsko hrano. V Rizibiziju boste lahko jedli tudi meso, ampak ob lepem razgledu na Piranski zaliv s terase restavracije sam težko pomislim na kaj drugega kot morsko hrano.
Tomaž za pozdrav postreže namaz iz paradižnika in oljk, ki je postrežen na palčki, nato pa začne zares s solato iz hobotnice, kostanjevega musa, kakijeve majoneze in želatine iz balzamičnega kisa, ki ji doda nekaj kapljic soka rdeče pese. Za ljubitelje rib sledijo sardoni, marinirani v limoni in oljčnem olju, s peno in kremo iz šavorja ter popečenim kruhkom, toplo pa se začne z bučno kremo in hrustljavčkom iz kostanja in bučnih semen ter kapljicami 25 let staranega balzamičnega kisa. Fuže doma pripravlja gospa, ki to pač obvlada, pred vami bodo z njimi zadišali še sveže naribani beli tartufi. Nato pa seveda sledi piranski brancin na pireju iz pomaranče in korenčka, s fižolovo peno, konfitom paradižnika ter špinačno kremo. Ker ne morete takoj nadaljevati s sladico, dobite najprej mali biskvit z balzamičnim kisom, tapiokine perle s kokosom in metin ganaš, za zaključek pa seveda millefoglie (tisoč lističev) s kakijem.
Ob vsaki jedi lahko poskusite različno malvazijo, tam jih imajo 20, sicer pa preko 300 vinskih etiket za tiste, ki imate šoferje. Bogat 6-hodni meni stane 49 evrov, Rizibizi pa gostom poleg brezskrbnega parkiranja ponuja še lep razgled na naše morje.