Dobro vemo, da naši zahodni sosedje znajo presedeti ure in ure za mizo, če je na njej kaj dišeče slastnega. Njihovo kuhinjo tudi sicer pozna ves svet, medtem ko oni vse bolj spoznavajo našo. Že dolga leta hodijo jest k nam predvsem zaradi zelo ugodnih cen, vse več pa tudi zaradi zelo kakovostne ponudbe.
Če mora vaš gurmanski izlet vključevati vsaj malo turističnih znamenitosti, vsekakor priporočam še ogled zanimive sončne ure na italijanski strani v uvodu omenjenega Trga Evrope, ki presenetljivo točno kaže čas, če vsaj malo sije sonce. Blizu je tudi krasen grad Kromberk, kjer je Goriški muzej, mene pa še bolj vsakič navduši solkanski kamniti most, ki ima najdaljši kamniti lok na svetu. Za glavni lok so porabili 4.533 obdelanih kamnov. Pa naj še kdo reče, da Slovenci ne znamo!
Ali pa, da hibrid ni za dinamično vožnjo. Na cesti proti Brdom se prav lepo vidi, zakaj je zadnji pogon lexusa GS zakon. Avtomobil je lepše vodljiv, volan razbremenjen in kljub zajetnim meram limuzine se zdi, da se z lahkoto premika. Kaj na to porečejo sopotniki s polnimi ali, še huje, praznimi želodci, pa vas verjetno ne zanima preveč, če veste, da vas v restavraciji DAM v Novi Gorici že čaka slasten meni.
Uroš Fakuč.png)
Uroš Fakuč že desetletje razvaja svoje goste z izvirnimi jedmi v prijetnem dizajnersko oblikovanem ambientu, ki ga bo kmalu doletela konkretna nadgradnja, ampak pravi, da je to projekt za drugo leto, v letošnjem pa ne smete zamuditi njegovih specialitet, za katere ob šestih krožnikih in zelo konkretnem pozdravu vzame na osebo 55 EUR.
Ampak za ta znesek boste najprej poskusili tramezin z olivami, olivno olje z inčunom, hrustljavo polento z bakalarjem in tartuf. Mešan krožnik surove ribe bi bil lahko kar samostojen degustacijski meni, kar je v malo večjem obsegu nekoč tudi bil, zdaj pa ga Uroš streže kot predjed, ki bo že sama koga nasitila ampak vsekakor navdušila, saj boste na krožniku deležni od ostrige do surove kozice. Sledila ji je topla solatka iz kapesant, potem krompirjeva krema s tartufi in jajcem, pečenim v polnozrnati skorjici, nato riž s kozicami, za glavno jed pa file tune, pečen v sipini skorjici, z limoninim pirejem. Sladica je bila limonina krostata. Na koncu ni bilo dvoma, zakaj se Italijani vozijo iz Benetk jest v Slovenijo.