To sredo, 15. novembra, namreč nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Jesensko-zimski čas v promet prinaša več tveganj, ki se jim vozniki lahko izognejo z ustrezno pripravo vozila. Na vozišču so večje količine odpadlega listja, pogost je dež, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Z ustrezno pripravljenim vozilom boste na cilj prišli varneje, boljša pa bo tudi prometna varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.
slika
Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo

Agencija poudarja, da so pnevmatike edini stični del vozila s cestiščem, zato moramo poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Poletne pnevmatike ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču.
Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke.
·        Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba pnevmatike večja.
·        Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato vedno zagotovite, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca.
·        Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. V kolikor so potrebne oziroma obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Bodite pozorni na cestne odseke, označene s prometnim znakom »Uporaba snežnih verig«, kjer morate obvezno uporabiti snežne verige. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h.
·        Varnostno razdaljo je v zimskem času priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo (minimalno 1,5 metra) ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo ali vodo, ki zastaja na vozišču.
·        Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču naj bo prilagojena razmeram. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša.
slika
·        Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo.
·        Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.
·        Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna. Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so žarometi vašega vozila čisti in delujejo brezhibno.
·        Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Meglenke so dovoljene, ko je vidljivost manjša od 50 m, takrat pa je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov). Bodite pozorni pri uporabi meglenk, saj lahko ostale voznike z njimi zaslepite. Zadnje meglenke izklopite, ko se vam zadaj na vidni razdalji približa vozilo in ko se vidljivost izboljša. Sprednje meglenke vam med vožnjo podnevi ne koristijo, so pa koristne med vožnjo v megli ponoči. Tudi takrat bodite pozorni, da z njimi ne slepite drugih voznikov.
Na območjih s pogostim pojavom megle na avtocestah in hitrih cestah spremljajte prometno signalizacijo ter opremo cest, ob tem pa nujno povečajte varnostno razdaljo.
·        Z vozila očistite sneg in led, preden se odpravite na pot. Pozimi se vidljivost zaradi sneženja in rosenja zelo poslabša. Očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost, zato je potrebno preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Potrebno je tudi preveriti, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.
slika
Posebnosti pri vožnji tovornih vozil in avtobusov

Zaradi večje teže tovorna vozila in avtobusi potrebujejo daljši čas, da se ustavijo. Zato morajo vozniki v tem letnem času posebno pozornost nameniti zagotovitvi tehnične ustreznosti teh vozil. Nujen je pregled strehe celotnega tovornega vozila ali avtobusa, saj s strehe padajoče snežne in ledene plošče lahko ogrožajo druge udeležence v prometu, zato jih je potrebno v celoti odstraniti. Priporoča se, da imajo zimske pnevmatike globlji profil od predpisanega. Preverite tudi ustreznost tlaka v pnevmatikah, saj je to ključnega pomena za dober oprijem. Poskrbite za ustrezno naložen in pripet tovor!

Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce ter kolesarje. Uporaba različnih svetlobnih in odsevnih teles nam lahko v mraku, temi ali pogojih slabše vidljivosti reši življenje. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti za vse, tudi v neugodnih vremenskih pogojih jeseni ter pozimi, dodaja Agencija za varnost prometa.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Posted on

Pravočasno zamenjajte pnevmatike

Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil ponovno poziva k pravočasni menjavi pnevmatik.

Beri dalje
Prihaja forte tudi k nam?
NOVICE
Prihaja forte tudi k nam?
Kia forte
Iztok Krajnc
Najboljše terenske sposobnosti
NOVICE
Najboljše terenske sposobnosti
Honda passport
Iztok Krajnc
Obuditev glamuroznih kabrioletov?
NOVICE
Obuditev glamuroznih kabrioletov?
Cadillac sollei concept
Iztok Krajnc
Laferrari, drugič
NOVICE
Laferrari, drugič
Ferrari F250
Iztok Krajnc
Predstavitev novih različic
NOVICE
Predstavitev novih različic
INEOS grenadier
Iztok Krajnc
Potrjen za prihodnje leto
NOVICE
Potrjen za prihodnje leto
Genesis GV60 magma
Iztok Krajnc
Prihodnje leto!
NOVICE
Prihodnje leto!
Dacia bigster
Iztok Krajnc
Avto je na soncu pregreta past!
NOVICE
Avto je na soncu pregreta past!
AVP
Iztok Krajnc
Priključnohibridnih 782 ‘vrancev’
NOVICE
Priključnohibridnih 782 ‘vrancev’
Bentley flying spur
Iztok Krajnc
Tole bo električni cayenne
NOVICE
Tole bo električni cayenne
Porsche cayenne EV
Iztok Krajnc