Kuga je za Ford zelo uspešen model, zato so končno tudi v Evropi pokazali osveženo izdajo, že lansko leto pa so pokazali osveženi escape (kuga v ZDA), vendar oblikovno nista povsem enaka. V prvi vrsti se kuga zdaj ponaša z drugačnimi lučmi, spremenjeno masko in daljšim pokrovom motorja, takisto sta na voljo tudi drugačna odbijača. Tokrat bo kuga prvič na voljo tudi z opremo active, na fotografijah je odeta v zeleno barvo, prinaša pa dodatno zaščitno plastiko vseokrog, drugačno obliko maske in odbijačev, takisto dodatno zaščito podvozja spredaj in zadaj. Takšna kuga bo imela v notranjosti poseben tekstil na sedežih, drugačne predpražnike in les na armaturni plošči, prav tako pa bo takšna kuga active bolj zmogljiva od klasične izdaje, tudi zaradi 10 milimetrov večje oddaljenosti od tal spredaj in 5 zadaj. Prav tako bo na voljo še dodaten program vožnje 'trail', ki spremeni delovanje sistema za preprečevanje zdrsa in stopalke za plin. Pri drugih paketih opreme bo kuga izgledala precej podobno, le da bo oprema titanium dodala več kromiranih dodatkov, ST-line bo imel vse elemente v barvi vozila, ST-line X pa doda še zavorne čeljusti v rdeči barvin in posebne stranske pragove. Še več, kuga bo zdaj lahko odeta v nekaj novih barv, med drugim v modro 'island blue', zeleno 'bursting', takisto v črno 'agate', srebrno 'solar, belo 'frozen' in rdečo 'lucid', poleg tega pa bo na voljo pet novih oblik platišč.
slika
Seveda ni zunanjost edina novost, saj ima kuga po posodobitvi v notranjosti večji 13,2-palčni zaslon multimedijskega sistema, ki ga objema manj fizičnih gumbov. Poganja ga multimedijski sistem Sync 4, premore tudi v svetovni splet povezano navigacijo, najbolj pomembni gumbi za prezračevanje pa so tokrat na spodnji strani osrednjega zaslona. Seveda multimedijski sistem podpira tudi brezžični Android Auto in Carplay, programsko posodabljanje tako sistema kot avtomobila pa bo na voljo preko omrežja 5G, s katerim je kuga tudi povezana. Za volanom je še nov 12,3-palčni zaslon z digitalnimi merilniki, ki tokrat ponuja več informacij, se pa prikazana vsebina in ozadja spreminjajo na podlagi izbranega voznega programa.
slika
Pogonski sklopi bodo večinoma ostali nespremenjeni, vendar bodo nadgrajeni, da bodo bolj zmogljivi in učinkoviti. 1,5-litrski turbobencinski motor bo še vedno ponudil 110 kW (150 KM) moči, na voljo bosta tudi klasični in priključni hibrid. Hibridna modela bosta dobila bolj zmogljiv elektromotor in nadgrajen menjalnik, zaradi česar bo takšna kuga lahko vlekla tovor težek do 2,1 tone, kar je 30 odstotkov več kot poprej. Tudi zato bo kuga zdaj na voljo s funkcijo pomoči pri prevažanju prikolic, ki je povezana z navigacijskim sistemom, posledično pa se bo mogoče izogniti preozkim ulicam, preostrim ovinkom, nizkim mostovom in podobnemu. Priključnohibridni pogon bo tokrat ponudil celo več moči, ne več samo 165 kW (225 KM) ampak že 176 kW (240 KM), posledično pa se bo lahko do 100 km/h pognal v 7,3 sekunde. Baterijski sklop na žalost ostaja nespremenjen in bo pogoltnil samo 14,4 kWh elektrike, na žalost se bo verjetno še vedno polnil z močjo samo 3,6 kW, kot pri posodobljenem modelu escape. Kljub temu bo s polno baterijo mogoče prevoziti do 69 kilometrov (WLTP).
slika
Kaj je še novega? Poleg novosti v drobovju in v notranjosti bo kuga imela tudi napredne led luči s tehnologijo dinamičnih pikslov, posledično pa bo to pomenilo, da s takšnimi lučmi ne boste več zaslepili nasproti vozečih. Luči bodo lahko ob aktivni navigaciji osvetljevale notranjo stran ovinkov, v slabem vremenu pa bodo spremenile svetlobni snop za povečano vidljivost. Poleg tega bo imela kuga na voljo še nadgrajen pametni radarski tempomat, ki ne bo hitrosti prilagajal samo na podlagi prometnih znakov, temveč tudi na podlagi prihajajočih ovinkov, sistem za opozarjanje na prečni promet od zadaj pa bo znal tudi samodejno zavirati v sili. Cene zaenkrat še niso znane, bo pa osvežena kuga gotovo dražja od aktualnega modela, ki ga dobite za najmanj 28.250 EUR, s popustom in financiranjem za najmanj 24.249 EUR. Kuga bo naprodaj še ta mesec, prve pa bodo v garažah lastnikov v drugi polovici leta.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Posted on

Svež izgled in kup novosti

Pri Fordu so končno pokazali posodobljeni model kuga, ki bo na v drugi polovici leta. Na prvih uradnih fotografijah je kuga z opremama active in ST-line.

Beri dalje
Sedemsedežni električni križanec za teren
NOVICE
Sedemsedežni električni križanec za teren
Porsche K1
Iztok Krajnc
Praktičnost bo njegova vrlina
NOVICE
Praktičnost bo njegova vrlina
Citroën C3 aircross
Iztok Krajnc
Sedem sedežev prihaja jeseni
NOVICE
Sedem sedežev prihaja jeseni
Mazda CX-80
Iztok Krajnc
Pravi superšportnik
NOVICE
Pravi superšportnik
Aston martin DBS
Iztok Krajnc
Test otroških koles
NOVICE
Test otroških koles
ADAC
Iztok Krajnc
Vizualno je zdaj bolj jezen
NOVICE
Vizualno je zdaj bolj jezen
Nissan qashqai
Iztok Krajnc
Alpina B3
NOVICE
Alpina B3
Enaka bosta še nekaj časa
Iztok Krajnc
Nova slonja kotalka
NOVICE
Nova slonja kotalka
ARI soleno
Iztok Krajnc
Zbiratelj se rodiš
NOVICE
Zbiratelj se rodiš
Petja Grom
Iztok Krajnc
Prevetritev že na evropskem obzorju
NOVICE
Prevetritev že na evropskem obzorju
Mahindra XUV 400
Iztok Krajnc