Očitno človeštvo vsakih nekaj let prevzame nova norija. Še nedolgo nazaj smo bili prepričani, da morajo biti mobilni telefoni čim manjši, danes pa nekateri po žepih nosimo že monstrume s 7-palčnimi zasloni. Tudi v avtomobilizmu se je marsikaj spremenilo, saj so še pred nekaj leti družine dobile povišan srčni utrip ob gledanju najnovejšega enoprostornika, danes pa so te zamenjali od tal bolj oddaljeni modni križanci. Peugeot 2008 je imel med njimi zadnja leta ves čas vidno vlogo in je na naših primerjalnih testih vedno kotiral visoko ter presenetil z uporabnostjo, čeprav ni bil med največjimi. Se tudi v drugo odreže tako dobro?
slika
V vojno križancev so Francozi z modelom 2008 stopili očitno bolj previdno, če jo primerjamo z novo. Res je bil bolj oddaljen od tal in prostoren kot 208, še vedno pa ni niti zdaleč tako pritegnil na pogled kot njegov naslednik. Ta že na daleč izstopa s svojim zelo drznim oblikovanjem, da sem se kar v šali vprašal, s čim dobrim hranijo oblikovalce pri Peugeotu. Maska je zelo velika in se nadaljuje proti LED-žarometoma, ki ju premore že vstopni model, zato lahko pozabite na slabo osvetlitev ceste ponoči. Ostre stranske linije dajejo jasno vedeti, kje sedi najbolj pomemben potnik v avtomobilu, in čeprav se mi zadek zdi še najmanj posrečen, ga v mojih očeh reši svetleča črna povezovalna plastika z napisom Peugeot. Proizvajalci so pri napisih začeli kar eden drugega posnemati v čim širšem razmaku med črkami.
slika
Po začetni vzhičenosti glede oblike navduši tudi notranjost, ki posnema večja brata 3008 in 5008, materiali pa so še boljši kot prej. Ker me vedno najbolj zanima zabavna elektronika, sem najprej opazil digitalne 3D-merilnike na 12,3-palčnem zaslonu, ki so na voljo pri vseh nivojih opreme razen vstopni. Brez skrbi, med vožnjo ne boste potrebovali 3D-očal, saj gre v osnovi za klasične merilnike na digitalnem zaslonu, pred katerim je še ena površina, na katero se projicira slika, ki tako ustvari 3D-občutek. Če se boste sklonili in pogledali zgornjo stran merilnikov, boste opazili projektor, sicer pa so pregledni, ponudijo veliko informacij in v primeru doplačila za navigacijo vozniku ponudijo še kartografijo med merilnikom hitrosti in vrtljajev motorja. Edina pomanjkljivost je počasnost menjave posameznega izgleda, ker traja, da se kaj zgodi, ampak tudi pri konkurenci ni nič kaj boljše. So pa Francozi dodali, da je zaradi takšnih merilnikov reakcijski čas voznika za kar pol sekunde krajši.
slika
Kakovost izdelave je na visokem nivoju, zato ne bi smelo nič škripati in pokati, predvsem pa mi je všeč, kako so armaturko in vrata oblekli v ’karbonsko’ folijo. Vseeno ne pustite, da bi se kdo preveč igral z njo, ker lahko ostri nohti hitro pustijo trajne sledi. Pri Peugeotu predvidevajo, da se vas bo največ odločilo za opremo allure kot pri testnem modelu, kjer je za multimedijo in prezračevanje na voljo manjši 7-palčni zaslon, ki ga poznamo že iz drugih novejših francoskih levov. Da bi za prezračevanje raje imel klasične gumbe, ne rabim ponavljati, multimedijski sistem pa krasno podpira Android Auto in CarPlay, tako da lahko imate navigacijo na velikem zaslonu, če priklopite mobilni telefon. Vseeno bi raje doplačal 800 evrov za 10-palčni zaslon visoke ločljivosti, kjer sta zraven še navigacija in digitalni radijski sprejemnik, pa še slika kamere za parkiranje je verjetno boljša kot pri tem, ker je zelo slaba. Opazil sem tudi, da se kamera ne vključi vedno, še posebno pri hitrem prestavljanju v vzvratno prestavo, kar pa je lahko hiba testnega avtomobila.
slika
Majhen prisekan volan je meni všeč, marsikomu ni, je pa krmiljenje lahkotno, kar bo voznikom tega avta všeč. Kdor zahteva več, bo pa želel več obtežitve, da bi bilo vse skupaj malo bolj trdo v rokah in da bi imel boljši občutek povezanosti s kolesi spredaj. Tukaj imaš takšen odsoten občutek, kot da si dlje od koles kot zares, ampak nič dramatičnega, avto se dovolj zanesljivo pelje. Našemu Anžetu sicer še vedno ni všeč položaj za volanom, ker pravi, da si ga ne more dobro nastaviti, je pa kakšnih 7 centimetrov nižji od mene, tako da so očitno i-cockpit naredili na osnovi oseb, ki smo visoke okoli 1,75 metra, ker nisem imel z nastavljanjem nobenih težav. Gre za sodoben avtomobil, zato sta spredaj seveda dva USB-vhoda, pri vozniku je celo tip C, zadaj pa dva klasična, da se otroci na dolgih poteh ne bodo jezili zaradi praznih baterij. Posebej izpostavljam še nosilec za telefon, ki je eden najboljših, ker telefon v vseh pogojih trdno drži na mestu, pojavi pa se, ko odprete predalček za shranjevanje drobnarij. Če doplačate še 140 evrov, je tam lahko indukcijska podlaga za brezžično polnjenje.
slika
Peugeot 2008 je v drugi generaciji daljši za slabih 15 centimetrov, tako da v dolžino zdaj meri 4 metre 30 okroglo, kar se pozna tudi v notranjosti. Na zadnji klopi je zdaj dovolj prostora za večino odraslih, ki jih lahko odložite na prvem parkirišču, če jim kaj ne bo všeč. Isofix sidrišči sta zadaj dve in sta skriti pod usnjem, dostop do njiju pa bo mogoč, ko boste odprli majhno zadrgo. Tule imam pomisleke, koliko časa bo ta zadrga zdržala, če boste pogosto jemali sedeže ven in not. V prtljažnik gre zdaj kar dobrih 80 litrov več kot prej, skupno 434 litrov, kar je še vedno slabih 160 litrov manj kot pri peugeotu 3008, če že delate primerjavo. Je pa prtljažnik bolj uporaben zaradi dvojnega dna, kar vas bo pri vstopnem modelu stalo 140 evrov, poličko pa ustavita stranska zatiča, da vam ne pade po prstih. Zelo uporabno.
slika
Ker gre pri križancih vedno za kompromis med izgledom in dejansko uporabnostjo, je vožnja glede na tip avtomobila še kar udobna. Da testni primerek ni imel 18-palčnih platišč, je bilo dobro, saj se zdi s 17-kami nekako optimalna kombinacija, da ne boste rabili po vsaki vožnji h kiropraktiku in da vas ne bo skrbelo, če bo speljal naslednji ovinek. Tudi sedeža spredaj imata dovolj bočne opore, zadaj pa pač ne (kot skoraj nikjer v razredu). Zvočna zatesnitev kabine in podvozja je prav tako boljša kot prej, zato zaradi slabših podlag ne bo veliko hrupa v kabini, ga bo pa kar nekaj zaradi motorja.
slika
Zaradi večjih mer je v primerjavi s preteklim modelom novi 2008 sicer težji za skoraj 100 kilogramov, kar pa ne pomeni, da je 1,2-litrski turbobencinski mlinček premalo zmogljiv za suvereno premikanje. Poznamo ga že nekaj časa in poganjal je tudi preteklo generacijo, še vedno pa proizvede 96 kW moči, kar je 130 'konjev'. Ampak je že med blagim pospeševanjem kar precej slišen v kabini, seveda zaradi svoje trivaljne zasnove, in če komu to pritajeno razgrajanje ni všeč, bo moral izbrati drugačen motor. Nekaterim bo pa celo všeč, ker ima dokaj poseben zamolkel zvok, nekdo je rekel celo športen. Vseeno povem, če imate radi totalen mir v kabini, veseli pa podatek, da se z njim do 100 km/h požene v 9,8 sekunde. Tokrat je moč na sprednji kolesi prenašal šeststopenjski ročni menjalnik, ki mu ne moremo veliko očitati razen predolge prestavne ročice, ki pa je zato bližje volanu. Vseeno bi že samo zato raje doplačal za 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki pa seveda stane dodatno 1.800 evrov. Najlepše? Poraba! Na našem testu je v povprečju znašala 6,7 litra na 100 kilometrov, kar je za bencinski motor zelo dober rezultat. Če imate težko nogo, bo seveda preko sedem, z lahkoto pa tudi okoli šest.
slika
Novi 2008 je tako v prenatrpanem segmentu križancev pravi val svežine, ker je za družini prijazen avtomobil zelo drzno oblikovan in ima zanimive tehnologije, pa še dobro se počutiš v kabini. Obvezno ga vzemite z vpadljivo barvo, da bo opazen, z digitalnimi merilniki in kupom drugih modernih dodatkov pa tudi ni pretirano drag. Testni je na ceniku pokazal dobrih 21 tisočakov, s Peugeot financiranjem slabih 19 tisoč, zato ni veliko razlogov, da ga ne bi imeli. Jaz sem našel le nekaj manjših proti in 2008 za.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Tehnični podatki Peugeot 2008 1.2 puretech 130 BVM6 allure
Vrsta motorja turbobencinski, trivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
Prostornina v ccm 1199
Moč v KW (KM) pri vrt./min 96 (130) pri 5.500
Največji navor v Nm pri vrt./min 230 pri 1.750
Menjalnik ročni, šeststopenjski, BVM6
Pogon na sprednji kolesi
Mere (dolžina x širina x višina) v mm 4300 x 1770 x 1550
Medosna razdalja v mm 2605
Prtljažnik v litrih 434
Masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1328 (387)
Največja hitrost v km/h 198
Pospešek 0-100km/h v s 9,8
Poraba (po normah EU) v l/km 5,3/4,0/4,5
Poraba na testu v l/km 6,7
Cena osnovnega vozila v EUR 17.865
Cena testnega vozila v EUR 20.850
Cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 21.330
Posted on

2008 razlogov za (in kakšen proti)

Samo nekaj let traja norija s križanci in se nam zdi, kot da je trg že prenasičen s takšnimi avtomobili. Ampak potem pride Peugeot, predstavi svoj čisto novi 2008 in zdi se, da je spet zavel val svežine.

Beri dalje
Lepotica in zver
TESTI
Lepotica in zver
BMW i7 xDrive60 M sport
Iztok Krajnc
Novo ime, novo poglavje
TESTI
Novo ime, novo poglavje
Renault austral mild hybrid 160 auto techno
Iztok Krajnc
Ceneje na elektriko ne gre
TESTI
Ceneje na elektriko ne gre
Dacia spring R45 comfort plus
Iztok Krajnc
Center dobrega počutja
TESTI
Center dobrega počutja
Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC long exclusive
Iztok Krajnc
Najboljši? Najboljši!
TESTI
Najboljši? Najboljši!
Toyota GR yaris 1.6 turbo race
Iztok Krajnc
Tretja revolucija
TESTI
Tretja revolucija
Volkswagen ID.3 1st max
Iztok Krajnc
Alpine A110 S aero
TESTI
Alpine A110 S aero
Kralj alpskih cest
Iztok Krajnc
Igranje na prave strune
TESTI
Igranje na prave strune
Toyota yaris 1.5 VVT-i e-CVT hybrid premiere
Iztok Krajnc
Manj moči se bo poznalo le v denarnici
TESTI
Manj moči se bo poznalo le v denarnici
Peugeot 5008 2.0 BlueHDi 180 EAT8 GT line
Iztok Krajnc
Lulanje proti vetru
TESTI
Lulanje proti vetru
Subaru impreza 2.0ie AWD lineartonic premium
Iztok Krajnc
Oranžni bes
TESTI
Oranžni bes
Ford focus 2.3 ecoboost ST-3
Iztok Krajnc
Videz bolj pomemben od zmogljivosti
TESTI
Videz bolj pomemben od zmogljivosti
Renault clio TCe 100 intens R.S. line
Iztok Krajnc
Enosobno stanovanje na štirih kolesih
TESTI
Enosobno stanovanje na štirih kolesih
Citroën berlingo BlueHDi 130 BVM6 XL feel flip camping box
Iztok Krajnc
Adrenalinski park na kolesih
TESTI
Adrenalinski park na kolesih
Porsche taycan turbo
Iztok Krajnc
Raketa in makadam
TESTI
Raketa in makadam
Mini cooper countryman JCW ALL4
Iztok Krajnc
Edina dobra bolezen v tem času
TESTI
Edina dobra bolezen v tem času
Ford kuga 2.5 duratec PHEV 165 kW FWD eCVT vignale
Iztok Krajnc
Modna torbica z motorjem
TESTI
Modna torbica z motorjem
DS 3 crossback 1.2 puretech 155 EAT8 grand chic
Iztok Krajnc
Zafira še živi
TESTI
Zafira še živi
Opel zafira life M 2.0 dizel 110 kW innovation
Iztok Krajnc
Energija za dušo
TESTI
Energija za dušo
Kia e-soul EV 150 kW EX energic
Iztok Krajnc
Tekmovanje s samim sabo
TESTI
Tekmovanje s samim sabo
BMW X4 M competition
Iztok Krajnc
Tiha voda bregove dere
TESTI
Tiha voda bregove dere
Mazda CX-5 CD150 AWD AT takumi
Iztok Krajnc
Superlativi
TESTI
Superlativi
Renault trafic grand passenger dCi 145 energy EDC spaceclass
Iztok Krajnc
Najmanjši električni velikan
TESTI
Najmanjši električni velikan
Nissan e-NV200 combi 7 comfort
Iztok Krajnc
Aktivno in avanturistično
TESTI
Aktivno in avanturistično
Renault kadjar Blue dCi 150 4WD Bose
Iztok Krajnc
Avtomobil, ki ima le eno nalogo
TESTI
Avtomobil, ki ima le eno nalogo
Mazda MX-5 G132 revolution
Iztok Krajnc
Magičnih 48
TESTI
Magičnih 48
Ford tourneo custom 2.0 ecoblue 136 kW L2H1 320 titanium X
Iztok Krajnc
Še je čas, da vas osvoji
TESTI
Še je čas, da vas osvoji
Opel astra 1.2 turbo 96 kW GS-line
Iztok Krajnc
Postavljanje trendov in sveže cunje
TESTI
Postavljanje trendov in sveže cunje
Volkswagen golf 2.0 TDI DSG style 1st edition
Iztok Krajnc
Pogum velja!
TESTI
Pogum velja!
Hyundai i10 1.25 DOHC AMT premium
Iztok Krajnc
Nov miselni vzorec
TESTI
Nov miselni vzorec
Opel corsa 1.2 turbo 74 kW GS-line
Iztok Krajnc
Električni ioniq 1.1
TESTI
Električni ioniq 1.1
Hyundai ioniq electric premium
Iztok Krajnc
Za iskanje prijateljev
TESTI
Za iskanje prijateljev
Volkswagen multivan T6.1 2.0 TDI 4MOTION DSG comfortline
Iztok Krajnc
Stari A4 za pozabo, novi za anale
TESTI
Stari A4 za pozabo, novi za anale
Audi A4 avant 40 TDI quattro S tronic S line
Iztok Krajnc
Zmagaj, če lahko!
TESTI
Zmagaj, če lahko!
Nissan juke 1.0 DIG-T 117 DCT tekna
Iztok Krajnc
Modularni športnik
TESTI
Modularni športnik
BMW M235i xDrive gran coupé
Iztok Krajnc
Več, kot imajo veliki
TESTI
Več, kot imajo veliki
Renault clio 1.3 TCe 130 EDC initiale Paris
Iztok Krajnc
Mijaaaav
TESTI
Mijaaaav
Ford puma 1.0 ecoboost mHEV 114 kW ST-line X
Iztok Krajnc
Ponosnih 15 let
TESTI
Ponosnih 15 let
Dacia sandero stepway 1.5 blue dCi proud
Iztok Krajnc
Polarna svežina
TESTI
Polarna svežina
Volvo S60 T5 A R-design
Iztok Krajnc
Konzerva sreče
TESTI
Konzerva sreče
Mitsubishi space star 1.2 MIVEC intense+ navi
Iztok Krajnc
Ljubljenec množic
TESTI
Ljubljenec množic
Renault captur TCe 130 EDC edition one
Iztok Krajnc
Iz malega je zraslo veliko
TESTI
Iz malega je zraslo veliko
BMW 118d M sport
Iztok Krajnc
2008 razlogov za (in kakšen proti)
TESTI
2008 razlogov za (in kakšen proti)
Peugeot 2008 1.2 puretech 130 BVM6 allure
Iztok Krajnc
Skrite mišice
TESTI
Skrite mišice
Volkswagen passat 1.4 TSI DSG GTE
Iztok Krajnc
Ali ga obožuješ, ali sovražiš
TESTI
Ali ga obožuješ, ali sovražiš
BMW X6 M50d
Iztok Krajnc
Zatišje pred viharjem
TESTI
Zatišje pred viharjem
Ford ecosport 1.0 ecoboost 92 kW AT titanium
Iztok Krajnc
Številke ne povejo dovolj
TESTI
Številke ne povejo dovolj
Mazda CX-30 G122 plus
Iztok Krajnc
Za skrite racionaliste
TESTI
Za skrite racionaliste
BMW X3 20d M sport
Iztok Krajnc
Aktivnosti na prostem
TESTI
Aktivnosti na prostem
Ford focus 1.5 ecoboost 110 kW AT active business
Iztok Krajnc
Na avanturo!
TESTI
Na avanturo!
Dacia duster 1.3 TCe 130 FAP 4x4 adventure
Iztok Krajnc
Denar in moč
TESTI
Denar in moč
BMW 840d xDrive gran coupe M sport
Iztok Krajnc
Lepe stvari
TESTI
Lepe stvari
Mercedes-Benz CLA 220 AMG line
Iztok Krajnc
Vroče-hladno
TESTI
Vroče-hladno
Ford focus karavan 2.0 ecoblue 140 kW ST-3
Iztok Krajnc
Z mislimi na vas
TESTI
Z mislimi na vas
Škoda kamiq 1.5 TSI ACT DSG style
Iztok Krajnc
Udobje v hibridu
TESTI
Udobje v hibridu
BMW 530e xDrive M sport
Iztok Krajnc
Dobrodošli v 3D-prihodnosti
TESTI
Dobrodošli v 3D-prihodnosti
Peugeot 208 1.2 puretech 100 BVM6 allure
Iztok Krajnc
Kljukica na vseh področjih
TESTI
Kljukica na vseh področjih
Volkswagen passat variant 2.0 TDI evo DSG elegance
Iztok Krajnc
Za velike fante
TESTI
Za velike fante
Mercedes-Benz GLE 300 d 4MATIC AMG line
Iztok Krajnc
V škornjih na šprint
TESTI
V škornjih na šprint
BMW X3 M competition
Iztok Krajnc
Strela z jasnega
TESTI
Strela z jasnega
Jaguar I-pace EV400 AWD HSE
Iztok Krajnc
Razburljivost 1.5
TESTI
Razburljivost 1.5
Toyota C-HR 2.0 VVT-i e-CVT HSD launch edition
Iztok Krajnc
Umazane gume? Fuj!
TESTI
Umazane gume? Fuj!
Fiat 500X 1.6 multijet II 16v TCT city cross
Iztok Krajnc
Naj bo dan!
TESTI
Naj bo dan!
Volkswagen amarok 3.0 V6 TDI 4MOTION AT canyon
Iztok Krajnc
Na vrhu smetane
TESTI
Na vrhu smetane
BMW 330d xDrive touring M sport
Iztok Krajnc
Revolucionarna črka X
TESTI
Revolucionarna črka X
Mazda3 X180 GT plus
Iztok Krajnc
Japonski karavan za češke popotnike
TESTI
Japonski karavan za češke popotnike
Toyota corolla TS 2.0 VVT-i e-CVT HSD executive
Iztok Krajnc
Močnejši motor, a počasnejši avtomobil
TESTI
Močnejši motor, a počasnejši avtomobil
Nissan qashqai 1.7 dCi 150 4WD X-tronic tekna
Iztok Krajnc
Tudi dolgočasno je zabavno
TESTI
Tudi dolgočasno je zabavno
Škoda scala 1.6 TDI ambition
Iztok Krajnc
Najmočnejši duster kadarkoli
TESTI
Najmočnejši duster kadarkoli
Dacia duster 1.3 TCe 150 FAP 4x4 techroad
Iztok Krajnc
Plebejec
TESTI
Plebejec
Kia Xceed 1.4 T-GDi LX joy
Iztok Krajnc
Piše se zgodovina
TESTI
Piše se zgodovina
Tesla model 3 long range AWD
Iztok Krajnc
Ni se še naveličal
TESTI
Ni se še naveličal
Mitsubishi ASX 2.0 MIVEC 4WD CVT intense+ GT
Iztok Krajnc
Baby raptor
TESTI
Baby raptor
Ford ranger DC 2.0 TDCi 157 kW 4x4 AT wildtrak
Iztok Krajnc
Čas je idealen za križance
TESTI
Čas je idealen za križance
Audi Q3 sportback 35 TDI S tronic S line
Iztok Krajnc
Patricij
TESTI
Patricij
Kia Xceed 1.4 T-GDi DCT EX stream
Iztok Krajnc
Odskočna deska v razredu T
TESTI
Odskočna deska v razredu T
Volkswagen T-cross 1.0 TSI 1st edition
Iztok Krajnc
Mali veliki
TESTI
Mali veliki
Renault clio Blue dCi 115 edition one
Iztok Krajnc
Qlinarično doživetje
TESTI
Qlinarično doživetje
Audi Q3 35 TFSI S tronic S line
Iztok Krajnc
Poslednji mohikanec
TESTI
Poslednji mohikanec
Ford mustang GT 5.0 V8 AT fastback
Iztok Krajnc
EliteWagen
TESTI
EliteWagen
Volkswagen touareg 3.0 TDI V6 4motion tiptronic R-line
Iztok Krajnc
Ima več, kot imajo veliki
TESTI
Ima več, kot imajo veliki
Mercedes-Benz A 200 AMG line
Iztok Krajnc
Že v prvo je šlo rado
TESTI
Že v prvo je šlo rado
Mercedes-Benz CLS 350 d 4MATIC AMG line
Iztok Krajnc
Kanarski vitamini
TESTI
Kanarski vitamini
Seat arona 1.5 TSI FR
Iztok Krajnc
Zlatarjeva izbira
TESTI
Zlatarjeva izbira
Audi Q2 1.4 TFSI CoD S tronic sport S line
Iztok Krajnc
Ko sosedje vplivajo na nakup
TESTI
Ko sosedje vplivajo na nakup
Audi Q3 2.0 TDI quattro sport
Iztok Krajnc