Na testu smo jih imeli že precej, zato tokrat več le o motorju in opremi. Podoben 1,3-litrski turbobencinski stroj je imel že ta duster, a je bilo tam moči več, pravzaprav je tisti duster najmočnejši sploh. Tokratni ima dvajset ’konjičkov’ oziroma 14 kilovatov moči manj, a se v praksi to zelo ne pozna. Tudi ta spodobno vleče in je lepo prožen, do stotice denimo potrebuje le pol sekunde več in ker v nobenem primeru ne gre za tip avtomobila, pri katerem bi vas pospeški najbolj zanimali, vam izdam, da je vozniško prijetno zmogljiv.
slika
Tudi poraba goriva je praktično identična, tokrat je bil ves čas testa na strehi še kovček, ki se z zračnim uporom ne razume najbolje, pa se je poraba kljub temu vrtela okoli osmih litrov. Pravzaprav v obeh testnih primerih ’kritiko’, ki to v resnici ni, namenjam le menjalniku, ker razumem odločitev inženirjev za takšno rešitev. Smo tudi že zapisali, da je v kombinaciji s štirikolesnim pogonom menjalnik s svojimi prestavnimi razmerji krajši, da potem duster lažje pleza po strmih terenih, ker nima reduktorja. Na cesti pa to pomeni, da boste takoj po speljevanju že morali prestaviti v tretjo prestavo, saj sta prvi dve zelo kratki. Dokler se na to ne navadite, bodo vaši sopotniki utrjevali vratne mišice.
slika
Če že zdaj veste, da ne boste nikoli zahajali na brezpotja, vzemite le sprednji pogon, ker bo duster vsakodnevno veliko bolj prijeten. V nasprotnem primeru pa vas bo takšen navduševal tudi takrat, ko bo podlaga slaba. Naši gorski reševalci so še vedno navdušeni nad njegovimi plezalnimi sposobnostmi. Vrtljivi gumb na osrednjem grebenu armaturne plošče pa omogočate izbiro le sprednjega ali štirikolesnega pogona, če vas skrbi, da bi bila zaradi nenehnega pogona vseh štirih koles poraba večja.
slika
Takšna barva in paket adventure s stranskimi pragovi pomenita, da je duster precej nastopaški. Tokrat pomaga še strešni kovček, ki mu, mimogrede, zelo pristoji, je pa avtomobil z njim še bolj opazen. In vse to dejansko prinese oprema adventure, ki je časovno omejena: poleg pragov, bočnih letev na vratih in strešnih nosilcev vsebuje še omenjeni strešni kovček. Zadeva je dejansko uporabna, ker v različicah z rezervno pnevmatiko in s štirikolesnim pogonom (oboje odtegne nekaj prtljažnega prostora) prinese dodaten in zelo koristen prostor za prtljago, čeprav je ravno za smuči žal prekratek. Je pa, jasno, zaradi kovčka piš vetra bolj očiten na avtocesti, tudi poraba bo malce večja. Osnova je torej duster z najbogatejšim paketom prestige, v časovno omejeni ponudbi pa vse dodatke dobite brezplačno.
slika
Znotraj še vedno cenim precej dober položaj za volanom (tisti z daljšimi nogami so sicer povedali, da bi imeli volan raje bližje rok), dovolj dobra sprednja sedeža in urejenost armaturne plošče. Materiali so večinoma dobri, na določenih mestih pač trdi in robustnejši, a pri dusterju to sploh ne moti. Zmoti kvečjemu stikalo za vklop tempomata med sprednjima sedežema.
slika
Tudi vozniško je duster OK, pri običajni vožnji vas ne bo motilo, da je dokaj podvržen podkrmiljenju, in tudi udobje ostaja dovolj dobro, čeprav je avtomobil privzdignjen. Najbolje se počuti na slabih cestah, ki jih po mokri zimi ni malo in je tako za nas, Slovence, zelo vsestranski: dobro pleza, ima dovolj prostora, je pregleden, motor je dober in tudi pelje se dobro. Za dvajset 'jurjev' je tole skratka avtomobil, ki ima v svojem žepu precej talentov.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Tehnični podatki Dacia duster 1.3 TCe 130 FAP 4x4 adventure
Vrsta motorja turbobencinski, štirivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
Prostornina v ccm 1332
Moč v KW (KM) pri vrt./min 96 (130) pri 5.000
Največji navor v Nm pri vrt./min 240 pri 1.600
Menjalnik ročni, šeststopenjski
Pogon na vsa štiri kolesa
Mere (dolžina x širina x višina) v mm 4341 x 1804 x 1682
Medosna razdalja v mm 2676
Prtljažnik v litrih 411
Masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1395 (450)
Največja hitrost v km/h 186
Pospešek 0-100km/h v s 11,1
Poraba (po normah EU) v l/km 7,6/5,6/6,4
Poraba na testu v l/km 8,4
Cena osnovnega vozila v EUR 13.290
Cena testnega vozila v EUR 19.190
Cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 20.590
Posted on

Na avanturo!

Kolikokrat smo že potrdili, da je duster v zadnji generaciji postal manj sramežljiv, predvsem pa tehnološko zelo spodoben avtomobil! Z dodatki opreme adventure in zanimivo barvo je tudi pravi nastopač.

Beri dalje
Lepotica in zver
TESTI
Lepotica in zver
BMW i7 xDrive60 M sport
Iztok Krajnc
Novo ime, novo poglavje
TESTI
Novo ime, novo poglavje
Renault austral mild hybrid 160 auto techno
Iztok Krajnc
Ceneje na elektriko ne gre
TESTI
Ceneje na elektriko ne gre
Dacia spring R45 comfort plus
Iztok Krajnc
Center dobrega počutja
TESTI
Center dobrega počutja
Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC long exclusive
Iztok Krajnc
Najboljši? Najboljši!
TESTI
Najboljši? Najboljši!
Toyota GR yaris 1.6 turbo race
Iztok Krajnc
Tretja revolucija
TESTI
Tretja revolucija
Volkswagen ID.3 1st max
Iztok Krajnc
Alpine A110 S aero
TESTI
Alpine A110 S aero
Kralj alpskih cest
Iztok Krajnc
Kralj okretnosti
TESTI
Kralj okretnosti
Renault twingo TCe 95 EDC intens
Iztok Krajnc
Igranje na prave strune
TESTI
Igranje na prave strune
Toyota yaris 1.5 VVT-i e-CVT hybrid premiere
Iztok Krajnc
Manj moči se bo poznalo le v denarnici
TESTI
Manj moči se bo poznalo le v denarnici
Peugeot 5008 2.0 BlueHDi 180 EAT8 GT line
Iztok Krajnc