Ker bi lahko enako ime na dveh različnih trgih povzročalo takšne in drugačne preglavice, so se pri Mazdi novi križanec na osnovi mazde3 odločili poimenovati CX-30. Po eni strani je številka tudi logična, po drugi pa se zdi odločitev nenavadna, ker so vsi njihovi modeli poimenovani z enomestnimi številkami, a to odločitev dodatno utemeljujejo s tem, da je novinec pred vami sveži nosilec najnovejšega dizajna kodo za vse njihove križance.
slika
Nenavadno ime gor ali dol, težko grem mimo tega, da za manj denarja dobite več kot solidno opremljeno mazdo3. Kdo in zakaj bi si torej želel CX-30? Gremo po vrsti. Prvič: C-stebriček. Slednji na mazdi3 kreše mnenja, zaradi njega se nekateri v avto zaljubijo, spet drugi ga ne morejo videti. CX-30 v tistem predelu ni tako poseben in bo zadovoljil več kritikov.
slika
Drugič: je križanec. Verjeli ali ne, marsikoga bo ravno dejstvo, da je avto višji in obdan s kvadratnimi metri plastike, prepričalo v nakup. CX-30 je višji za 10 centimetrov in pol s 175-milimetrsko oddaljenostjo od tal, pogon pa je pri tem osnovnem motorju možen le na sprednji kolesni par, tako da o kakšnih terenskih zmogljivostih pač ne moremo govoriti. To se zna spremeniti pri naprednem in močnejšem pogonskem sklopu skyactiv X, kjer si boste lahko omislili tudi štirikolesni pogon, pri tako motoriziranem CX-30 pa bo glavni razlog nakupa verjetno višje sedenje in pa pač preference pri dizajnu.
slika
Tretjič: prtljažnik. Če vam je 358-litrski prtljažnik mazde3 premajhen, pri CX-30 je 430-litrski. O večji prostornosti drugje ni za govoriti, kajti CX-30 je dejansko malenkost manjši avtomobil kot trojka. Medosna razdalja je krajša za 7 centimetrov, kar sploh ni malo, skupno meri 2.655 milimetrov, dolžina pa se je skrčila za 6,5 centimetra. Temu navkljub prostora za potnike zadaj ne primanjkuje in je zračnost zelo podobna mazdi3, ga je pa več za glave, kar je absolutno dobrodošlo.
slika
Četrtič: položaj za volanom. V mazdi3 je položaj zasnovan za zelo nizko sedenje, v CX-30 pa ravno obratno. Seveda, lahko si sedež privzdignete, ampak ne bo naravno, pri križancu pa je celotna armatura prilagojena višjemu sedenju. To pa je verjetno to. Če vam nič od naštetega ni pomembno, potem odpeljite mazdo3 in mirno spite, če je, pa vam z veseljem priporočim novo mazdo CX-30. Celo z osnovnim motorjem. Dizelsko smo že preizkusili in Anže je bil kar zadovoljen z motorjem, s '122-konjskim' bencinarjem pa je štorija podobna. Za normalno vožnjo, mogoče z obzirom do porabe, je ta štirivaljnik več kot dovolj, če boste večkrat hoteli čimprej do stotice, pa ga je potrebno priganjati skoraj do blokade vrtenja. Motor to hoče, to je jasno, ker se zelo rad vrti, tudi zvok zaradi dveh litrov prostornine sploh ni napačen, ampak dandanes, ko smo navajeni turbin tudi pri bencinarjih, zna to priganjanje v višave marsikoga motiti. Mene sicer ne. Motor daje občutek, da se resnično zbudi šele tam nekje po 3.500 vrtljajih, saj krivulja navora upade šele čisto proti koncu spektra in zato daje atmosferski motor prijeten retro pridih. Me pa moti izklapljanje valjev. Tam pri hitrosti okoli 50 kilometrov na uro, ko izklopi dva valja, če lepo vozite, motor postane manj uglajen, vibracije so bolj očitne ter jih čutite na stopalki za plin in ročici menjalnika. Ampak s tem bo mogoče za kakšen deciliter manjša poraba, tako da je tudi kakšna vibracija več na koncu vzdržna.
slika
slika
Kar se vožnje tiče, je verjetno najbolj suveren križanec v tem razredu. Lega je odlična, 'G-vectoring control’ poskrbi, da se avto nemudoma povrne v pravo lego po zavoju, udobje je odlično tudi z 18-palčnimi platišči, skratka, petica. Razlik z mazdo3 je malo, pelje se skoraj enako dobro kot kombilimuzina, tako da občutek na volanu ali karkoli drugega, povezanega z vožnjo, naj ne bo faktor pri odločanju med njima.
slika
Osnovni CX-30 je od trojke dražji za približno 2.900 EUR, torej pride slabih 23 tisočakov. Testni ima še paket plus in stane 24.740. V to je vštetih tudi 450 EUR za barvo. Paket plus vam da lepša platišča, sicer so le 16-palčna, električni pomik zadnjih vrat, ogrevana sedeža in volan, samodejno klimatsko napravo, vzvratno kamero, pametni ključ in samodejno zložljiva ogledala. Kar dosti stvari za 1.700 evrov, če je katera med njimi nujna, pa veste samo vi. Nasploh je cena zelo dobra za enega najboljših malih križancev na trgu.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Tehnični podatki Mazda CX-30 G122 plus
Vrsta motorja bencinski, štirivaljni, vrstni, 4 ventili na valj
Prostornina v ccm 1998
Moč v KW (KM) pri vrt./min 90 (122) pri 6.000
Največji navor v Nm pri vrt./min 213 pri 4.000
Menjalnik ročni, šeststopenjski
Pogon na sprednji kolesi
Mere (dolžina x širina x višina) v mm 4395 x 1795 x 1540
Medosna razdalja v mm 2655
Prtljažnik v litrih 430
Masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1484 (443)
Največja hitrost v km/h 186
Pospešek 0-100km/h v s 10,6
Poraba (po normah EU) v l/km 6,2/4,5/5,1
Poraba na testu v l/km 7,9
Cena osnovnega vozila v EUR 22.890
Cena testnega vozila v EUR 24.290
Cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 24.740
Posted on

Številke ne povejo dovolj

Če imamo CX-3 in CX-5, CX-30 pa je po velikosti postavljen neposredno med njiju, zakaj potlej ni CX-4? Preprosto, CX-4 že obstaja, vendar le na Kitajskem, in verjetno jim je zdaj žal, da niso imena prihranili za ta model.

Beri dalje
Presežki brez romantike
TESTI
Presežki brez romantike
BMW XM label
Iztok Krajnc
Lepotica in zver
TESTI
Lepotica in zver
BMW i7 xDrive60 M sport
Iztok Krajnc
Novo ime, novo poglavje
TESTI
Novo ime, novo poglavje
Renault austral mild hybrid 160 auto techno
Iztok Krajnc
Ceneje na elektriko ne gre
TESTI
Ceneje na elektriko ne gre
Dacia spring R45 comfort plus
Iztok Krajnc
Center dobrega počutja
TESTI
Center dobrega počutja
Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC long exclusive
Iztok Krajnc
Najboljši? Najboljši!
TESTI
Najboljši? Najboljši!
Toyota GR yaris 1.6 turbo race
Iztok Krajnc
Tretja revolucija
TESTI
Tretja revolucija
Volkswagen ID.3 1st max
Iztok Krajnc
Alpine A110 S aero
TESTI
Alpine A110 S aero
Kralj alpskih cest
Iztok Krajnc
Kralj okretnosti
TESTI
Kralj okretnosti
Renault twingo TCe 95 EDC intens
Iztok Krajnc
Igranje na prave strune
TESTI
Igranje na prave strune
Toyota yaris 1.5 VVT-i e-CVT hybrid premiere
Iztok Krajnc