Škoda epiq bo cenovno ugoden električni križanec, ki bo v osnovi stal okoli 25.000 EUR. Naprodaj bo že prihodnje leto, tokrat pa so nas pri Škodi razveselili z računalniškimi fotografijami avtomobila, ki bo ob proizvodni izgledal skoraj tako kot na tokratnih fotografijah, tako zunaj kot znotraj. V osnovi gre sicer za kompaktni križanec, ki v dolžino meri 4,1 metra, torej malenkost manj kot leta 2017 ukinjen model yeti, po drugi strani pa se bo lahko pohvalil s prtljažnikom, ki bo za kar 74 litrov večji, skupno pa bo lahko sprejel za do 490 litrov tovora.
slika
Epiq se lahko pohvali z najnovejšo izdajo Škodinega oblikovalskega jezika 'moderna trdnost' (modern solid), kar seveda pomeni kar nekaj ostrih linij, mnogo minimalističnih dodatkov in veliko gladkih površin. Logotip Škoda bo očitno našel nov dom na sprednjem delu sprednjega pokrova, dnevne led luči bodo osvetljevale avtomobil v obliki črke T, takisto pa bo sprednje luči povezoval ozek deljen led trak, ki bo na maski. Sama maska je gladek črn panel, podobno kot Oplov 'vizor', pri Škodi pa mu pravijo 'tech-deck', saj se za njim skriva kopica senzorjev in kamer za varnostne sisteme. Glavne matrične led luči so postavljene nižje, podobno kot včasih glavne luči pri modelu yeti, izgled obraza pa zaokrožajo vertikalne odprtine na spodnji strani sprednjega odbijača, česar pri proizvodnem modelu ne pričakujemo. Vseokrog je veliko okrasne in zaščitne plastike, zanimiv pa je še C-stebriček, ki je vizualno izdelan tako, da deluje kot plavut morskega psa. Poleg tega lahko na zadku znova vidimo luči v obliki črke T in napis Škoda čez celotno širino prtljažnih vrat.
slika
V notranjosti se bo škoda epiq lahko pohvalil s številnimi pametnimi funkcijami 'simply clever', med drugim z lebdečim vrhom sredinske konzole, ki bo postavljen pod armaturno ploščo, tam pa bo mogoče polniti pametni telefon. V vratih bodo globoki utori, kamor bo mogoče spravljati steklenice z vodo, v prtljažniku pa še dodatni kavlji, s katerimi bo mogoče varno pritrditi prtljago. Seveda pa bo notranjost cenovno najbolj ugodnega električnega križanca znamke Škoda še vedno sodobna, z velikim multimedijskim zaslonom na sredini, pod katerim ne bodo manjkali gumbi z bližnjicami za najbolj pogoste funkcije, pred voznikom pa bodo digitalni merilniki na manjšem zaslonu.
slika
Škoda epiq bo izdelan na platformi za majhna električna vozila MEB, ki bo podlaga tudi za volkswagen ID.2 in cupra raval. S polno baterijo bo po napovedih mogoče prevoziti do 400 kilometrov, vendar Čehi niso zaenkrat izdali še nobenih podrobnosti o pogonu. Ker gre za enak avtomobil kot bo ID.2 lahko sklepamo, da bosta na voljo dve bateriji, ena bo pospravila 38 in druga 56 kWh elektrike, vsaj eden od elektromotorjev pa bo proizvedel 166 kW (226 KM) moči, ki se bo prenašala na zadnji kolesi. Vgrajeni polnilnik bo polnil z največ 11 kW moči, preko enosmernega toka pa bo vsaj večjo baterijo mogoče polniti z močjo 125 kW, torej bo polnjenje od 10 do 80 odstotkov trajalo približno 20 minut.
slika
Pri Škodi so se odločili nadaljevati tradicijo poimenovanja svojih električnih križancev na začetku s črko E, kar namiguje na elektriko, in s črko Q na koncu, kar namiguje na to da gre za križanec. Navdih za ime epiq so sicer dobili v antični Grčiji, natančneje pri besedi 'epos', ki pomeni beseda, verz, zgodba ali pesem. Držimo pesti, da bo Škodina nova električna zgodba prihodnje leto zanimiva in da bo vstopni model za 25.000 EUR ponudil veliko.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Posted on

Električni križanec za 25.000 EUR

Pri Škodi so že napovedali prihod vstopnega električnega križanca, ki bo v sebi sicer nosil dušo starega modela yeti, imenoval pa se bo epsko – epiq.

Beri dalje
Prevetritev že na evropskem obzorju
NOVICE
Prevetritev že na evropskem obzorju
Mahindra XUV 400
Iztok Krajnc
Težak, težji, m – hero 1
NOVICE
Težak, težji, m – hero 1
Dongfeng m - hero 1
Iztok Krajnc
Maraton nadzora hitrosti
NOVICE
Maraton nadzora hitrosti
Agencija za varnost prometa
Iztok Krajnc
Tiguan+2
NOVICE
Tiguan+2
Volkswagen tayron
Iztok Krajnc
Električni kabriolet
NOVICE
Električni kabriolet
Maserati grancabrio folgore EV
Iztok Krajnc
Jubilejni abarth
NOVICE
Jubilejni abarth
Abarth Classiche 1300 OT
Iztok Krajnc
Električen razred C
NOVICE
Električen razred C
Mercedes-benz EQC
Iztok Krajnc
Več opreme, ne moči
NOVICE
Več opreme, ne moči
Ford focus ST edition
Iztok Krajnc
Četrti C3 še vedno na bencin!
NOVICE
Četrti C3 še vedno na bencin!
Citroën C3
Iztok Krajnc
Prihaja tudi kompaktni električni križanec
NOVICE
Prihaja tudi kompaktni električni križanec
Kia EV3
Iztok Krajnc